Her HALDE Ölüyoruz.

Her geçen gün yaşamak daha da zorlaşıyor. Bir yanda OHAL kanunları ile demokrasi mücadelesinin önü tıkanırken diğer yanda iş cinayetleri artıyor. İSİG meclisinin yayınladığı rapora göre iş cinayetleri Türkiye’de %9 artmış durumda.  OHAL uygulamaları ve KHK lar  ile daha da ağırlaşan çalışma koşulları çalışanların iş güvencesini ortadan kaldırırken aynı zamanda iş yerlerinde işçi sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin ve denetimlerinin de rafa kaldırılmasını sağladı.

OHAL sürecinde işsizlik oranları artarken kayıt dışı çalıştırılan mülteciler hem ırkçı saldırılara uğrarken hem de her türlü güvenceden yoksun çalıştırılmakta.  Fetö Davalarında kapatılan iş yerlerinde çalışan binlerce işçi de bütün haklarından mahrum bırakıldı. Aynı şekilde kamudan atılan veya açığa alınan çalışanların bütün hakları askıya alınmış durumda.

En demokratik hak arama mücadelesinin bile keyfi olarak OHAL koşullarında mahkemelerde ki yoğunluk gerekçe gösterilerek ötelenen iş cinayeti davaları oldubittiye getirilerek işverenler lehine sonuçlandırılmaktadır.

Sendikamızın Madencilik Sektöründe yaptığı araştırma ve inceleme raporuna göre ocak ayı içinde meydana gelen “iş kazalarında” en az 6 madenci yaşamını yitirdi.

Hazırladığımız raporu aşağıda kamuoyu ile paylaşırken, yaşamını yitiren madencilerin yakınlarının acısını paylaşıyor, yaralı olarak hastanelere kaldırılan arkadaşlarımıza biran önce sağlıklarına kavuşmalarını temenni ediyoruz.

Dev. Maden – Sen Yönetim Kurulu

 

02 ocak 2017 Osman Kuş (19)  Antalya’nın Korkuteli ilçesinde bir mermer ocağında çalışan 19 yaşındaki genç kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.
Edinilen bilgiye göre, Korkuteli’nin Taşkesik Mahallesinde bir mermer ocağında çalışan Osman Kuş (19) kaldığı yerde dinlendiği sırada kalp krizi geçirdi. Arkadaşları tarafından bulunan Kuş, arkadaşları tarafından Korkuteli Devlet Hastanesine kaldırıldı. Burada yapılan tüm müdahaleye rağmen Kuş hayatını kaybetti.

03 ocak 2017 Ayhan Kuruok (51) Bursa’da Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı Güven Köyü mevkiindeki bir mermer ocağında aşçılık ve bekçilik yaptığı öğrenilen Ayhan Kuruok’a ulaşamayan yakınları firma yetkililerine haber verdi. Yoğun kar yağışı nedeniyle yolları kapanan şantiyeye bir gün sonra ulaşan yetkililer Kuruok’u bulamadı. 4 gün sonunda Mermer Ocağının karla kaplı şantiyesinde sondaj araması yapan ekipler Ayhan Kuruok’un cesedini bir direğin dibinde üzeri karla kaplı donmuş halde buldu.

03 ocak 2017  Ayhan Bodurlu (32) Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) maden ocağında çalışan 32 yaşındaki Ayhan Badurlu, üretim sırasında tavandan kopan kaya parçasının altında kalarak öldü.
Kaza, sabaha karşı 04.00 sıralarında TTK Karadon Müessese Müdürlüğü Gelik İşletmesi’ne ait maden ocağında yerin 360 metre altında meydana geldi. 24.00- 08.00 vardiyasında çalışan Ayhan Badurlu’nun üzerine, kömür kazdığı sırada tavandan kopan kaya parçası düştü. İş arkadaşları tarafından hareketsiz halde ocaktan çıkarılan Ayhan Badurlu’nun sağlık ekibince yapılan kontrolünde öldüğü belirlendi. .

07 ocak 2017 İsmail Karakaya (44) Manisa Soma’dan gelen bilgilere göre; Soma’da özel bir maden ocağında çalışan işçi İsmail Karakaya kömür kırıcı olarak bilinen makineye sıkışarak yaralandı. İş kazasının ardından hastaneye kaldırılan Karakaya tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. İsmail Karakaya’nın cansız bedeni otopsi yapılmak için İzmir Adli Tıp Kurumu’na sevk edildi. İşçinin İzmir Bergama nüfusuna kayıtlı olduğu kaydedildi.

15 ocak 2017 Niyazi Akçay (46) EDİRNE’nin Keşan İlçesi’ne bağlı Küçükdoğanca Köyü yakınlarında özel bir firmaya ait kömür ocağında meydana gelen göçükte 46 yaşındaki işçi Niyazi Akçay hayatını kaybetti. Olay, saat 21.00 sıralarında, ilçeye bağlı Küçükdoğanca Köyü yakınlarındaki özel bir şirkete ait kömür ocağında meydana geldi. yerin yaklaşık 900 metre altına inen işçi Niyazi Akçay’ın çalıştığı sırada göçük oluştu. Akçay, göçük altında kalırken, haber verilmesiyle bölgeye sağlık ve arama kurtarma ekipleri sevk edildi. Ekipler bölgeye ulaşmadan madende çalışan diğer işçilerin çabalarıyla Niyazi Akçay toprak yığınlarının altında çıkarıldı. Olay yerine gelen sağlık ekipleri, Akçay’ın hayatını kaybettiğini belirledi.

18 ocak 2017 Erkan Yeşildağ (42) ZONGULDAK’ta geçen hafta özel bir maden ocağında üzerine vagon devrilmesi sonucu ağır yaralanan maden işçisi 42 yaşındaki Erkan Yeşildağ, tedavi gördüğü hastanede öldü.
Geçen 11 Ocak’ta Kozlu İlçesi’ndeki özel bir maden ocağında meydana gelen olayda Erkan Yeşildağ, üzerine devrilen vagonun altında kaldı. Mesai arkadaşları tarafından ocaktan çıkartılan Yeşildağ, ambulansla Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Yeşildağ, daha sonra Ankara Gazi Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi’ne sevk edildi. 5 gün yoğun bakımda kalan maden işçisi, önceki gün hayatını kaybetti.