Ekim Kasım Aylarında madenlerde meydana gelen iş cinayetleri raporu

İnsan hayatının sermayenin kar hırsı karşısında hiçbir öneminin kalmadığı OHAL koşullarında ekonomik göstergeler ülkenin derin bir krizin eşiğinde olduğunu, siyasi göstergeler ülkenin siyasal problemlerinin giderek çözümsüzleştiği bir dönemde;  uluslar arası ilişkiler ise yalnızlaşan ve güvensiz bir ülke profili yerleşmektedir. Döviz kurlarında ki hızlı artış, yükselen enflasyon ve çoğalan işsizlik koşullarında bile sermayenin her türlü krizi fırsata çevirme alışkanlığı, maalesef işçilerin ve işsizlerin üzerine yeni yükler getirmektedir.

Siirt Şirvan bakır madenin de hayatını kaybeden 16 maden işçisi ve Adana Aladağ yangında 11 öğrenci ve bir çalışanın hayatını kaybettiği katliamlar ülkede insan hayatının ne kadar ucuz olduğunun açık göstergesidir

Seçim dönemlerinde siyasilerin meydanlarda ki vaatlerinin ilk sırasında yer alan asgari ücret ve taşeron işçiler konusunda hükümet henüz vaatlerini yerine getirebilmiş değildir. Asgari ücret tartışmalarında DİSK Asgari ücret düzeyinin Geçim ücreti olarak belirlenmesi ve en az 2000 tl olması için mücadele ederken diğer konfederasyonlar tarafından yalnız bırakılmıştır.

Siyasetçilerin, akademisyenlerin ve gazetecilerin tutuklu olduğu demokrasinin rafa kaldırıldığı bir ortamda işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin de rafa kaldırılması işçilerin hayatlarına kastetmektedir.

OHAL bahane edilerek KHK’lerle açığa alınan ve işten atılan kamu emekçilerinin yaşadığı mağduriyet yok sayılmaktadır. Açığa almalar ve işten atmalar ağır aksak devam eden eğitim ve sağlık sistemini de işlemez hale getirmektedir.

Hukuksuzluğun, üretim baskısının, denetimsizliğin normalleştiği ve ucuz iş gücü yaratmak için kuralsızlaştırılan çalışma hayatı işçilere örgütlenmekten ve mücadele etmekten başka bir seçenek sunmamaktadır.

Sendikamızın Madencilik Sektöründe yaptığı araştırma ve inceleme raporuna göre Ekim ve Kasım ayı içinde meydana gelen “iş kazalarında” en az 24 madenci yaşamını yitirdi.

Hazırladığımız raporu aşağıda kamuoyu ile paylaşırken, yaşamını yitiren madencilerin yakınlarının acısını paylaşıyor, yaralı olarak hastanelere kaldırılan arkadaşlarımıza biran önce sağlıklarına kavuşmalarını temenni ediyoruz.

      Dev. Maden – Sen Yönetim Kurulu

 

İbrahim Çingit  25 (3 Ekim)  Antalya’da mermer ocağında çalışan İbrahim Çingit üzerine düşen blok mermerin altında kalarak yaşamını yitirdi.

mutlu Bali 30 (9 Ekim) Isparta’nın Şarkikaraağaç ilçesinde bulunan bir maden ocağında amonyum nitrat gübresi ile izinsiz kazı yapılırken meydan gelen patlatmada bir kişi hayatını kaybederken bir kişi de ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı.
Şarkikaraağaç ilçesi Salur Köyünde bulunan bir maden ocağında meydana gelen olayda maden ocağında çalışan 30 yaşındaki Mutlu Bali ve M.A.’nın amonyum nitrat gübresi kullanarak kazı yaptığı esnada patlama meydana geldi. Patlamada Mutlu Bali hayatını kaybederken, M.A. ise ağır yaralı olarak Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne kaldırıldı.

İsmail İpkin 61 (11 Ekim) Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde bir maden ocağında uçuruma düşen hafriyat yüklü kamyonun sürücüsü hayatını kaybetti  Çaltıköy köyünde bulunan taş  ocağında İsmail İpkin’in (61) kullandığı hafriyat yüklü kamyon, 15 metre yükseklikten uçuruma düştü. Sürücü, olay yerinde yaşamını yitirdi.

Gökşen Bütüner, (10 kasım )Muğla Seydikemer İlçesi Zorlar Mahallesinde bulunan bir Mermer atölyesinde kaza meydana geldi. Çatıdan düşen işçi hayatını kaybetti.  Zorlar’da Mermer İşletmesi’nde, akşam saatlerinde havalandırma borusu için çatıya çıkan, Yozgat Nüfusuna kayıtlı Gökşen Bütüner, dengesini kaybedince yaklaşık 6 metreden yere düştü. Beton zemine düşen işçinin yardımına arkadaşları koştu. Yaralı olarak hastaneye kaldırılan işçi hayatını kaybetti

Hakan Erturgut, (16 Kasım)Burdur’un Karamanlı ilçesinde bir mermer ocağında meydana gelen iş kazasında bir kişi hayatını kaybetti. Edinilen bilgiye göre Çaltepe Köyünden Hakan Erturgut isimli işçi Karamanlı’da bulunan bir mermer firmasında çalışırken iş makinesinin altında kalarak hayatını kaybettiği öğrenildi.

Savaş Kızılkan, Kerem Arat, Murat Ant, İbrahim Kılınç, Mehmet Kasim Tari, Mehmet Şefik Tuncer, Sedat Bulut, Abdurrahman  Sönmezsoy, Reşit Can, Halil Başer, Mahmut Batumak, Bedrettin Caylı, Nusret Beyazalma, Yavuz Yıldız, İsmail Tekin, Abdulbaki Aydın,  (17 kasım) Siirt Şirvan’a bağlı Maden köyünde Ciner holdinge bağlı Park enerjinin işlettiği bakır madeninde meydana gelen Şev Kyması sonucu 16 maden işçisi toprak altında kaldı. Toprak altında kalan 13 işçinin cansız bedenine ulaşılırken diğer işçiler için arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Daha önce de ocakta şev kaymaları meydana gelmiş olmasına rağmen herhangi bir önlem alınmamış olması bu katliama yol açmıştır.

Ercan Açar, (18 Kasım) Isparta Eğirdir Akdoğan Köyü’nde bulunan bir mermer ocağında İş makinesi operatörü 2 çocuk babası Ercan Acar direksiyon hakimiyetini kaybederek hafriyata kaptırdığı iş makinesi ile metrelerce aşağıya yuvarlandı. olay yerinde ilk olarak arkadaşlarının müdahale ettiği Acar hayatını kaybetti. Zonguldaklı olan, evli ve 2 çocuk babası Acar’ın cenazesi Zonguldak’a gönderildi.

Bekir Murat 55 (29 Kasım) BURDUR’da bir mermer ocağında meydana gelen iş kazasında 55 yaşındaki Bekir Murat hayatını kaybetti, 1 kişi de yaralandı. Ocakta şoför olarak çalışan Bekir Murat, yönetimindeki kamyonu park etmeye çalışırken, araç kaymaya başladı. Araçtaki Harun Uğur Torgut atlayıp kurtulurken, Bekir Murat durduramadığı kamyonla daha önce çalışma yapıldığı için tıraşlanmış alana yuvarlandı. Kazanın bildirilmesi üzerine ocağa sağlık ekipleri yönlendirildi. Sıkıştığı yerden kurtarılan Bekir Murat ile diğer yaralı Harun Uğur Torgut ambulanslarla hastaneye götürülürken, Bekir Murat yolda öldü. Diğer yaralının hastanede tedavisinin sürdüğü ve sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

Sakin Döner 32 (30 Kasım ) Isparta’nın Sütçüler ilçesi Çandır köyü mevkiinde mermer ocağında üzerine mermer düşen işçi 32 yaşında ki Sakin Döner kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti