Soma’da “Asıl Patron” Alp Gürkan’a Dava
Soma Katliamı’na ilişkin Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde yürütülen davada sona gelinirken avukatların suç duyurusu sonucu, katliamın ardından “Asıl patron benim” diyen Alp Gürkan hakkında dava açıldı. Asıl patron hakkındaki dava katliamdan iki yıl sonra açılmış oldu
Soma Katliamı’na ilişkin yürütülen davada sona geliniyor. 14 Mayıs 2014 yılında yaşanan katliamın ardından Soma Holding’in işletme müdüründen mühendislere kadar altısı tutuklu 46 kişi açılan davada yargılanıyor. Ancak bugüne kadar katliamın ardından “Asıl patron benim” diyen Alp Gürkan yürütülen davaya dahil edilmemişti. Davada yakınlarını kaybeden ailelerin vekilliğini yürüten avukatlar da başından beri Alp Gürkan’ın yürütülen davaya dâhil edilmesini istiyordu. Bu talepleri doğrultusunda da Soma ana davasının görüldüğü mahkemenin ilk duruşmasında Alp Gürkan hakkında yeni deliller ibraz ederek suç duyurusunda bulunulmasını mahkemeden talep etmişlerdi. Mahkeme de bu talebi uygun görerek Alp Gürkan hakkında Soma Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuştu.
Davanın başlamasının üzerinden yaklaşık bir buçuk yıl geçtikten sonra Alp Gürkan hakkında yapılan suç duyurusu nihayet sonuçlandı ve Alp Gürkan ile dört şirket yetkilisi hakkında bilinçli taksirle insan öldürme suçlamasıyla dava açıldı.
Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 5 sanık hakkında “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma” suçunu işlediklerinden dolayı ceza isteniyor. Mahkeme 5 sanığın ifadelerinin talimatla alınmasına ve sanıkların zorla getirilmesine karar verdi. 5 sanığın 12 Aralık’ta görülecek duruşma öncesi ifade vermesi bekleniyor. Eğer bu tarihten önce ifadesini verirse de açılan dava ana dava ile birleştirilecek ve Alp Gürkan ana davada da sanık olarak yer alacak.
Dava nasıl açıldı?
Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nin avukatların talebiyle bulunduğu suç duyurusunun ardından Soma Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmada üç savcı değişti ve son savcı mahkemeye Alp Gürkan’ın Soma Katliamı’nda sorumluluğuna dair bir rapor olup olmadığı sordu. Bu sırada da yapılan keşfin ardından bilirkişi heyeti raporu tamamladı ve bu rapor Alp Gürkan ile hakkında daha önce dava açılmamış olan dört şirket yetkilisinin de sorumlu olduğunu ortaya koydu. Bilirkişi raporu Soma Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi. Bu raporun üzerine harekete geçen Soma Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmayı genişleterek Alp Gürkan’ın haricinde şirket yetkililerinden Mustafa Yiğit, Hayri Kebapçılar, Murat Bodur ve Haluk Evinç’i de dâhil etti. Ardından daha önce kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilen bu kişiler hakkında verilen kararın kaldırılmasını Akhisar Sulh Ceza Hâkimliği’nden talep etti ve bu talep kabul edilerek daha önce verilen kovuşturmaya yer olmadığına dair karar kaldırıldı.
Kararın kaldırılmasının ardından Soma Cumhuriyet Başsavcılığı şüpheliler hakkında fezleke düzenledi ve bu fezlekeyi Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi. Fezleke üzerine iddiname tanzim eden Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı iddianameye Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi iddianameyi kabul etti. Böylece “asıl patron” da avukatların ısrarları sonucu davaya sanık olarak dahil edilmiş oldu.