OHAL Olağan Hale Getirilmeye Çalışılıyor.

Eylül ayında en az 141, yılın ilk dokuz ayında ise en az 1421 işçi yaşamını yitirdi.

OHALi halka değil devlete ilan ediyoruz diyen hükümet OHAL süreci boyunca en büyük saldırılarını işçi sınıfına karşı gerçekleştirdi. Normal koşullarda yapamazdık ancak OHAL de yapabiliyoruz diyerek itiraf ettikleri uygulamalarla işçi sınıfının her türlü güvencesini ortadan kaldırıyor. OHAL olağan hal haline getirilmeye çalışılıyor. İşçi sınıfının en köklü kazanımları bile tehlikeye girmiş durumda.

Geçtiğimiz hafta MGK’da OHAL’in 3 ay daha uzatılmasının Hükümete tavsiye edilmesi kararı çıktı.

OHAL’in uzatılarak devam edeceği ve bu süreçte hedeflenen: bireysel emeklilikten, ÇED raporlarının rafa kaldırılmasına, büyük özelleştirme hazırlıklarından farklı düzeylerde sermaye teşviklerine kadar  emek karşıtı birçok uygulama bu dönemde hayata geçirilmeye başlandı. Sırada ise kıdem tazminatı hakkının gasbı ve kamu personelinin iş güvencesinin kaldırılması var…

Bir yandan üniversitelerde akademisyenlere ve öğrencilere yapılan saldırılar diğer yandan gazete, televizyon ve radyolara yapılan yasaklamalar kapatmalar ve kamuda yapılan açığa almalar OHAL döneminde her türlü muhalefetin ve demokratik örgütlenmenin önünü kesmeye yönelmektedir.

OHAL gerekçe gösterilerek engellenen işçi eylemleri, yasaklanan grevler işverenlerin OHAL sürecinde işçi sınıfına saldırılarını kalıcı hale getirmeye yönelik yasaların çıkartılmasını sağlamaktadır.

Hukuksuzluğun, üretim baskısının, denetimsizliğin normalleştiği ve ucuz iş gücü yaratmak için kuralsızlaştırılan çalışma hayatı işçilere örgütlenmekten ve mücadele etmekten başka bir seçenek sunmamaktadır.

Sendikamızın Madencilik Sektöründe yaptığı araştırma ve inceleme raporuna göre Eylül ayı içinde meydana gelen “iş kazalarında” 3 madenci yaşamını yitirdi.

Hazırladığımız raporu aşağıda kamuoyu ile paylaşırken, yaşamını yitiren madencilerin yakınlarının acısını paylaşıyor, yaralı olarak hastanelere kaldırılan arkadaşlarımıza biran önce sağlıklarına kavuşmalarını temenni ediyoruz.

Dev. Maden – Sen Yönetim Kurulu

 

EROL KAÇAR (57) 28.09.2016 Denizli – Muğla il sınırında bulunan özel bir Krom Maden İşletmesi’nde meydana gelen traktör kazasında E.Kaçar (57) isimli işçinin hayatını kaybettiği ifade edildi.

CEMAL ŞAHİN (27) 27.09.2016 Çankırı’da taş ocağında iş makinesi uçuruma yuvarlanması sonucunda işçi Cemal Şahin (27) hayatını kaybetti.

ALİ ÇAKAR (27.09.2016) İzmir Bergama’da özel bir taş ocağında çalışan işçi Ali Çakar, kafasına düşen kaya parçası isabet etmesi sonucu hayatını kaybetti.