Hükümetin ve sermayenin işçi sınıfına, inançlara, halklara ve kadınlara yönelik saldırıları artarak devam ediyor. Demokrasi ve hukuktan giderek uzaklaşan hükümet bir yandan da bölgesel savaşa taraf olarak ülkenin yarısında iç savaş koşulları yaratıyor. Çalışma hayatı ise gün geçtikçe daha kuralsız, güvencesiz ve esnek hale getiriliyor. İşçi sınıfına yönelik saldırıların en önemli parçası olan ve hükümetin eylem planında yer alan kiralık işçi uygulaması 06.05.2016 sabaha karşı TBMM de  AKPli vekillerinin oyları ile yasalaştı. Bu yasa işçiler açısından emeklilik hakkı dahil kazanılmış her türlü sosyal ve ekonomik hakkı gasp ederken aynı zamanda işçilerin iş güvencesini de ortadan kaldırmaktadır. Bu yasa  işçileri alınıp satılabilen, kiralanan  köleler haline çevirecektir. İşçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin uygulanmadığı işyerlerinin denetlenmediği ve meydana gelen iş cinayetlerinde sorumluların yargılanmadığı bu günlerde, iş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçi arkadaşlarımızın sayısı her geçen gün artmaktadır. Esnek çalışma adı altında kölelik koşullarının yaratılmasının en önemli sonucu iş cinayetlerine yansıyacaktır.

Sendikamızın Madencilik Sektöründe yaptığı araştırma ve inceleme raporuna göre ise Nisan ayı içinde meydana gelen toplam 6 “iş kazasında” 6 madenci yaşamını yitirdi,

Hazırladığımız raporu aşağıda kamuoyu ile paylaşırken, yaşamını yitiren madencilerin yakınlarının acısını paylaştığımızı belirtiyor, yaralı olarak hastanelere kaldırılan arkadaşlarımıza biran önce sağlıklarına kavuşmalarını temenni ediyoruz.

 

Dev. Maden – Sen Yönetim Kurulu

 

08 Nisan 2016 Hasan Özyer  (38) Zonguldak’ın Kilimli ilçesi Gelik beldesinde, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü Gelik İşletmesi’ne ait maden ocağıda meydana gelen göçükte 1 işçi hayatını kaybetti. Göçük, saat saat 13.30 sıralarında yerin 360 metre altında meydana geldi. Kömür üretimi sırasında tavan çökmesi sonucu oluşan göçükte, maden işçisi 33 yaşındaki Hasan Özyer mahsur kaldı. Önce madencinin iş arkadaşları, daha sonra TTK tahlisiye ekipleri kurtarma çalışması başlattı. Özyer’in cesedi, yaklaşık 3.5 saat sonra maden ocağından çıkarıldı.

12 Nisan 2016 İbrahim Biliç  (49) Mucur’da özel bir mermer fabrikasında çalışan İbrahim Biliç fabrika içerisinde üzerine mermer bloğu düştü. Olay yerine çağırılan 112 Acil Servis ekiplerince Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan mermer kesim ustası İbrahim Biliç, yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.

12 Nisan 2016 Hacı Aydın  (44)Malatya’da Karagöz Mahallesi’nde bir taş ocağında yaşanan kazada kamyon sürücüsü 44 yaşındaki Hacı Aydın, aracın devrileceğini fark edince kendini dışarı attı. Ancak kamyonun aynı tarafa devrilmesi ile tonlarca ağırlıktaki kamyonun altında kalan sürücü hayatını kaybetti. Yapılan incelemenin ardından talihsiz işçinin cenazesi otopsi için Malatya Adli Tıp Kurumu’na kaldırıldı

12 Nisan 2016 Murtaza Yılmaz (41) Olay, Kayseri Bünyan İlçesi Ağcalı Mahallesi’nde meydana geldi İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmadan gerçekleştirilen patlamada fırlayan kaya parçalarından biri işçilerden Murtaza Yılmazın başına isabet etti. başına kaya parçası isabet eden işçi  ağır yaralandı.  Murtaza Yılmaz, arkadaşları tarafından Bünyan Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

18 Nisan 2016 Serkan Yorulmaz (32)  Olay, Yazıhan ilçesine bağlı Eğribük Mahallesinde meydana geldi. Burada bir firmaya ait kum ocağında çalıştığı bildirilen 32 yaşındaki Serkan Yorulmaz’ın şantiye sahasında üzerine makine düşmesi nedeniyle hayatını kaybettiği belirtildi.

29 Nisan 2016 Şeref Yıldız  (45) Olay, sabah saatlerinde Sivas’ta bulunan bir mermer fabrikasında meydana geldi. Malulen emekli olan 45 yaşındaki evli ve 3 çocuk babası Şeref Yıldız çalıştığı fabrikada onarım için çatıya çıktı. Yıldız, bir süre sonra dengesini kaybederek yaklaşık 15 metre yükseklikten beton zemine düştü Sağlık ekiplerinin müdahalesinin ardından Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne kaldırılan Yıldız tüm müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi.