Borcam Madencilik’de Sendikalı İşçi Kıyımı

Zonguldak Ereğli ve Düzce de faaliyet yürüten Düzce Cam Fabrikalarına hammadde üreten BORCAM MADENCİLİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. de Dev.Maden-Sen’e üye oldukları için 8 işçi işten atıldı.

Sendikamızın örgütlenme faaliyeti yürüttüğü BORCAM MADENCİLİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. de işveren sendikalı olduğu için 8 işçi arkadaşımızı herhagi bir gerekçe göstermeden işten attı.

BORCAM MADENCİLİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. de çalışan işçi arkadaşlarımız, 6 yıldır aynı işyerinde çalışmalarına rağmen maaşlarının hala asgari ücret üzerinden ödeniyor olması, İşçi Sağlığı ve Güvenliği tedbirlerinin alınmaması, birçok işçi arkadaşımızın ağır işte çalışıyor olmasından kaynaklı bir takım fiziksel rahatsızlıklarının oluşması, ince kum ve kimyasal maddelerle çalışmalarına rağmen düzenli sağlık taramalarının yapılmaması gibi nedenlerden dolayı örgütlenerek, hak mücadelesini birlikte verme kararı aldılar. Dev.Maden-Sen  de örgütlenme kararı alan işçi arkadaşlarımız ile yaptığımız çalışmaların sonunda , işyeri barajını aşarak işyerinde çalışan işçilerin %80’in örgütlenmesini tamamladık. Örgütlenme sürecinin sonunda sendika olarak işvereni sözleşme masasına çağırdık. İşveren sözleşme masasına oturup sendikal talepleri müzakere etmek yerine işyerinde işçileri toplayarak sendikanın işyerine giremeyeceğini burada ki sendikalı işçilerin kellesini alacağını, gerekirse işyerini kapatacağını belirterek işyerinde sendikalı işçilere baskı yapmaya başladı. İşveren işçi arkadaşlarımızın en temel anayasal hakkı olan sendikal örgütlenme hakkını tanımak yerine işyerinde;

Su arıtma cihazının bozulduğunu iddia ederek İşyerinde içme suyu yerine yemek hanelere arıtılmamış bulanık suları koyarak

İşçi servislerinin mesafesini kısaltıp işçileri kilometrelerce yürüterek,

Ağır iş makinelerinin yapması gereken işleri işçilere kazma kürekle yaptırarak,

Sendikaya üye işçileri zorunlu yıllık izne çıkartarak,

İşçilerin ailelerini arayıp tehdit ederek

işçileri sendikadan istifa etmeye zorladı.

İşçi arkadaşlarımızın bu baskılar karşısında örgütlülükten geri adım atmadan mücadeleye devam etmeleri sonucunda işveren; Yıllık izinde olan tamir bakım atölyesinde çalışan8 işçi arkadaşımızın işine son verdi.

İşten atılan arkadaşlarımıza sendikadan istifa ederseniz sizi yeniden işe alırım diyen işveren  işyerinde çalışmakta olan üye işçi arkadaşlarımıza da mobing uygulayarak, iş tanımlarının ve üretimin dışında işler yaptırarak yıldırmaya çalıştı.

Çay molalarını engelleyerek,

Birbirleri ile görüşmelerini engelleyerek,

Üretim alanında olmayan sera ve bahçe gibi yerlere çapa yapmaya ot yolmaya göndererek yıldırma politikası uygulayan işveren mücadele de kararlı olan arkadaşlarımızı yıldıramadı.

İşten atılan işçi arkadaşlarımız ve halen işyerinde çalışan sendikamıza üye işçi arkadaşlarımız; sendikal mücadelenin işçiler açısından en temel hak mücadelesi olduğunu ve bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceklerini belirtiler.

BORCAM MADENCİLİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. işçileri olarak İşten atılan işçi arkadaşlarımız işe geri alınıncaya kadar ve işyerinde Sendikal mücadele başarıya ulaşıncaya kadar hukuk mücadelesinin yanı sıra üretimden gelen güçlerini kullanarak aynı zamanda demokratik eylemlerle hak mücadelesini sonuna kadar sürdüreceklerini belirttiler.